Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Καλλιέργεια του μύκητα Shiitake-Lentinus edodesΤον Μάρτιο του 2010 με τον καθηγητή του Τμήματος Δασοπονίας, Γιάννη Ραυτογιάννη, ξεκινήσαμε πειραματική καλλιέργεια του μύκητα Lentinus Edodes πάνω σε χλωρούς κορμούς διαμέτρου 10-15cm, βελανιδιάς, πλατάνου, σφενδάμου και γαύρου. Κάναμε τρύπες βάθους 2cm, περιμετρικά των κορμών, τις γεμίσαμε με έτοιμο μυκήλιο και τις σφραγίσαμε με κερί. Η αποίκιση του μυκηλίου έγινε μέχρι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο εμφανίστηκαν τα πρώτα καρποσώματα μόνο πάνω σε κορμούς βελανιδιάς.
Τα επόμενα χρόνια υπήρξε μέχρι και τρεις φορές το χρόνο καρποφορία και στους κορμούς γαύρου. Στους κορμούς πλατάνου και σφενδάμου δεν υπήρξε ποτέ καρποφορία. Η καρποφορία μέχρι το 2013 ήταν μέτρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καρποφορία ήταν η υγρασία. Παρότι οι κορμοί ήταν σε σχετικά σκιερό και δροσερό μέρος και παρότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες μουσκέματος, στο τέλος φαινόταν πάλι ότι η υγρασία δεν ήταν αρκετή.
Προσωπικά, πιστεύω πως μία καλλιέργεια ελεγχόμενη, όπως του Pleurotus Ostreatus, θα έχει άριστα αποτελέσματα ακόμη και αν ως υπόστρωμα χρησιμοποιηθεί πριονίδι ή κομματάκια ξύλου μέσα σε πλαστικό σάκο.
Το Μάρτιο του 2010 κάναμε επίσης πειραματική καλλιέργεια Pleurorus Ostreatus πάνω σε κορμούς πλατάνου και σε πριονίδι με κομματάκια ξύλου από γαύρο μέσα σε πλαστικό σάκο. Στους κορμούς πλατάνου η καρποφορία ήταν μέτρια, αλλά στο πριονίδι γαύρου ήταν πολύ καλή.

Shiitake-Lentinus edodes

Lentinus edodes

Lentinus edodes σε κορμούς βελανιδιάς

1 σχόλιο: